Aika tilata vappuherkut!

Kyläyhistyksestä saapii tilata itte leivotut vappumunkit ja siman ma 20.4. ilthaan mennessä. Laura 0400 694 583

Munkit 8 e / 10 kpl
Sima 2 e / litra (+pullo 0,5e ilman vaihtopulloa)

Herkut nouvettavissa Koulunmäen pihalta pe 24.4. klo 19-20. Kothiinkuljetus mahollista, ilmota tarpheesta varrauksen yhteyvessä. Varrauvuthan tasarahala.

Kyläyhistyksessä kiihreitä investointihankheen kans

Ulkoilukelit parhaimmilhaan!

Vaikka koronavirus on rajottanu toimintaa ja ihmisten liikkumista radikaalisti, on kyläyhistyksen hommia ollu riittämhiin. Siksi tänne nettisivuile päivitykset on tullu vähän myöhässä.

Jos käytät Facebookia, niin käy tykkäämässä Turtola – Tornionlaakson Helmi sivusta. Päivitämmä sinne matalammalla kynnyksellä tietoa ja tapahtumiaki sitte, ko net taas sallithaan. Nyt olema kaikki yhistyksen semmosen toiminnan laittanu tauole ja satsannu kauppa-aphuun, josta lissää edellisessä artikkelissa.

Mutta mikä meitä on työllistäny, on investointihanke, joka on eilen jätetty Outokaira Tuottamhaan ry:le. Olema hakemassa Leader-tukea keittiöremonttia varten ja vähän muuta pienempää tarvetta.

Hakemukseen sisällytethiin keittiön päivitys pitsauuneihneen (rieskan paistoki onnistuu) sekä 100 hengen astiastoihneen ja ruoanlaittovälihneihneen. Keittiöhän on ollu hyvin riisuttu versio, niin jouvuma hommaahmaan melkein kaikki alusta asti.

Lisäksi tarkotus olis rakentaa eteläpääthyyn kahvitteluterassi, kulku keittiöstä. Hommaama projektoria ja teollisuusimuria, ym. Lisäksi lissäämä lasten ulkoleikkialuheen turvallisuutta aijala ja avarramma juhlasalin ja kokoustilan välistä seinää ja laitama siihen nykyaikasemman verhon. Talkoita olis siis tiossa, katoma minkä kokosella porukalla se sallithaan. Ommaa rahhaa laitama jonku tonnin näihin investointhein.

No, kevätkokkousta siirrämä tieten kans siihen, ko kokkoontumiset taas sallithaan. Olhaanpa kuulola!

Kauppa-apua tarjola

Tarjoamma kyläyhistyksessä kauppa-apua Turtolan aluheele poikkeustilantheen vuoksi. Myös apteekkiasiat hoituu. 🍞🧀🍎🥫🍌

Tillaukset ti ja pe klo 10-12. Tavaroitten toimitus iltapäivälä.

Maksu on mahollista kätheisellä kuittia vastaan. Kauppatilin avvaamista suositelhaan kaikile. Kysy lissää soittaessasti tillausta!

Tillaukset ensisijasesti Risto Malinen 050 456 1674. Jos ei vastaa, Laura Post 0400 694 583.

Palvelu on maksutonta. Kerrothan palvelusta sitä mahollisesti tarvitteville.

Lisäksi Pellon kunta tiedottaa: Kaikki yli 70-vuotiaat kuntalaiset voivat saada ateriapalvelun kotiin toimitettuna 31.5.2020 saakka, mikäli heillä ei muutoin ole mahdollisuutta turvata ruokahuoltoaan. Aterian hinta on 6,80 euroa / ateria.
Ruokapalvelun voi tilata keskuskeittiön puhelinnumerosta: 040 713 2753, keskuskeittio@pello.fi

Ladut on auki!

Valoladulta voi kiertää pienen lenkin Matin Maitotilan kautta takasi eteläpään lähtöpaikale.

Launvetäjältä terhveisiä! Kylän valolaun varrela olevalla hiihtomajala on tulentekopaikka nyt ulkonaki. Kuivia puita löytyy majan sisältä. Eustala on perhheen pienimmille sopiva pulkkamäki.

Sinne siis pienissä erissä terhveet ja karanteenittomat. 🌞

Missä sitä menhään

Tervehys kyläyhistyksestä! On ollu sen verran kyselyitä ja malttamatonta porukkaa, että kertoilen mitä on suunnitheila koulula. Suunnitelhmiinhan saattaa tulla tieten muutoksia, eikä pöythään ole lyöty vielä mithään. Kyläkirje on tulossa ja siinä jotaki kerrothaan myös, mutta emmä tieten siitä halunnu tehä kyläkirjaa. Uuen puheenjohtajan ja uusien hallituslaisten myötä tuntuu, että myös vähän uutta virtaa on tullu.

Keittiön päivitys
Pikapikaa vuen eka kokouksessa perustethiin pieni keittiötyöryhmä käyhmään läpi mitä toimivhaan keittihöön tarvithaan. Ruoanvalmistus, astiat ym. tulee ainaki 100 hengele. Samala hommathaan todennäkösesti tuolit ja pöyvät vastaavalle määräle. Lisäksi mietithään kokous- ja juhlatilojen toiminnallisuus ja muunneltavuus kunthoon sekä pöytien ja tuolien varastointi. Kaikkien teän mielipitheet haluthaan kuulla asiasta. Mitä se maksaa ja kuka sen maksaa jne.

Kyläillat
Kyläiltoja piethään aina jonkulaisela ajankohtasella teemala tai ilman. Veikkaisin, että ensimmäinen saattais olla keittiön sekä kokous- ja juhlatilojen tarvekartotusta ja nyt tulheitten ideoitten läpikäyntiä. Kaikki siis ehottomasti matkaan, jos vain vähänki vois joskus olla semmosille tarvetta tai muuten kiinnostusta asihaan. Sitte alakerta olis jollaki mallila, mutta yläkerrassa paljon huonosti hyödynnettyä tillaa sekä kellarissa. Jumppasalia, saunaa, kisakatsomoa, mitä te kaipaatta?

Siivousryhmät
Siivousryhmiä on nyt puolen kymmentä ja neki polkastiin pikapikkaa. Tämäki toiminta on vähän hakenu raamejansa kaiken muun touhun sivussa, joten kiitos kärsivällisyyestä kaikile vapaaehtosille. Toivoisimma, että vielä ainaki 6 henkilöä ilmottautuis mukhaan. Homma kestää 1,5h ja silloin siivouskerta sattuis joka toinen kuukausi. Pieni vaiva siis yhteisen hyvän etheen ja toivoma, että sie saisit sille jatkossa myös enemmän vastinetta

Koulun käyttöä lisää
Kyläläisillä on selvä toivomus ja nykyisillä toimijoilla tahtotila löytyy, että koulu olisi helpommin käytettävissä ja käyttöä olisi selvästi enemmän. Kyläläisten käyttöä ei missään nimessä haluta rahastaa, vaan raha pyritään saamaan muualta. Mietipä sieki semmosia tapahtumia, mistä aina jonku tonnin tienais. Jotaki huippuideoita on jo tullu! Viime vuen pakkorutistusten jälkheen esimerkiksi lämmitysremontin osalta nyt pystythään keskithyyn siihen, mitä varten koulu on haluttu ostaa. Kulurakenne tarkentuu koko ajan ja ainaki minun nähäkseni ideaalitilantheessa kuka vain turtolalainen vois koulua käyttää yleishyödyllissiin tarkotuksiin ja kokkoontumissiin vaphaasti. Kunhan vain varmistethaan, että kassa on muuten kunnossa ja sehän riippuu meistä kaikista.

Taloudellinen tilanne
Lämmitysremontti on tehty ja nyt nähhään suuntaa mille tasole kulut asettuu. Säännölliset vuokratulot kattaa kulut niin, että koulu pyörii. Syyskokouksessa esitetyssä talousarviossa (kuva) sähköle ja investoinneile on budjetoitu yhteensä 9000e+3630e. Ja niinkö kotonaki, emmä osta uutta autoa, jos lämmitykseen ei ollukhaan rahhaa. Tai hommaama lisätienestiä, että saama molemmat. Eli mithään hättää ei ole.
Vuen lopussa käteiskassassa oli noin 3000e (suurin kiitos Sähköjuhlale ja Joulumyyjäisille). Lisäksi saathiin kunnan avustukset 2170e. Tililä on nyt siis vajjaa 8000e, joka pyssyy suunnilheen siinä, jos mithään ei tehä. Tosi kylmänä kuukautena vähän hupenee. Eli nyt on jo olemassa vähän investointipääommaa.

Kiitos talkoolaisile
Olema enemmän ko onnellisia uusista innostunheista talkoolaisista. Meilä on kohtuullisen pieni aktiivisten talkoolaisten porukka ollu välilä ja voin senki todeta, että välilä on ollu jopa vähän puserrusta. Suurkiitos aktiiveile, emmähän met ilman teitä olis pärjänny! Mutta tiämä, että asia muuttuu pikkuhiljaa paremmaksi, ko pystymä tuothaan koko ajan enemmän lisäarvoa kaikile kyläläisile, ko seuraavat liikenevät resurssit mennee kylätalon käytön ja toiminnallisuuen parantamisseen.
Ja lisäksi haluan kiittää vielä Sonja Konolaa siitä, että olhaan tässä pisteessä. Varmasti epäkiitollisimman homman läpi on nyt tultu, ko töitä ja pakkorakoja on ollu, muttei vielä niin paljoa resursseja tarjota kyläläisile sitä lisäarvoa. Ja vielä mukava käyttöpääoma löytyy tililtä, kyllä se meni mallikhaasti! 👌

Mitä sitä siis sanois, kiitos ja antheeksi! Toivoma jatkossa entistä avoimempaa keskustelua. Tässä hommassa ei voi olla mithään salaisuuksia. Ja uusien tuulien myötä aktiivisemphaan kylätoimintavuotheen! Nyt Koulunmäestä on mahollista tehä se yhteinen olohuone tai ihan mitä vain. Nähhään kyläilloissa!