Missä sitä menhään

Tervehys kyläyhistyksestä! On ollu sen verran kyselyitä ja malttamatonta porukkaa, että kertoilen mitä on suunnitheila koulula. Suunnitelhmiinhan saattaa tulla tieten muutoksia, eikä pöythään ole lyöty vielä mithään. Kyläkirje on tulossa ja siinä jotaki kerrothaan myös, mutta emmä tieten siitä halunnu tehä kyläkirjaa. Uuen puheenjohtajan ja uusien hallituslaisten myötä tuntuu, että myös vähän uutta virtaa on tullu.

Keittiön päivitys
Pikapikaa vuen eka kokouksessa perustethiin pieni keittiötyöryhmä käyhmään läpi mitä toimivhaan keittihöön tarvithaan. Ruoanvalmistus, astiat ym. tulee ainaki 100 hengele. Samala hommathaan todennäkösesti tuolit ja pöyvät vastaavalle määräle. Lisäksi mietithään kokous- ja juhlatilojen toiminnallisuus ja muunneltavuus kunthoon sekä pöytien ja tuolien varastointi. Kaikkien teän mielipitheet haluthaan kuulla asiasta. Mitä se maksaa ja kuka sen maksaa jne.

Kyläillat
Kyläiltoja piethään aina jonkulaisela ajankohtasella teemala tai ilman. Veikkaisin, että ensimmäinen saattais olla keittiön sekä kokous- ja juhlatilojen tarvekartotusta ja nyt tulheitten ideoitten läpikäyntiä. Kaikki siis ehottomasti matkaan, jos vain vähänki vois joskus olla semmosille tarvetta tai muuten kiinnostusta asihaan. Sitte alakerta olis jollaki mallila, mutta yläkerrassa paljon huonosti hyödynnettyä tillaa sekä kellarissa. Jumppasalia, saunaa, kisakatsomoa, mitä te kaipaatta?

Siivousryhmät
Siivousryhmiä on nyt puolen kymmentä ja neki polkastiin pikapikkaa. Tämäki toiminta on vähän hakenu raamejansa kaiken muun touhun sivussa, joten kiitos kärsivällisyyestä kaikile vapaaehtosille. Toivoisimma, että vielä ainaki 6 henkilöä ilmottautuis mukhaan. Homma kestää 1,5h ja silloin siivouskerta sattuis joka toinen kuukausi. Pieni vaiva siis yhteisen hyvän etheen ja toivoma, että sie saisit sille jatkossa myös enemmän vastinetta

Koulun käyttöä lisää
Kyläläisillä on selvä toivomus ja nykyisillä toimijoilla tahtotila löytyy, että koulu olisi helpommin käytettävissä ja käyttöä olisi selvästi enemmän. Kyläläisten käyttöä ei missään nimessä haluta rahastaa, vaan raha pyritään saamaan muualta. Mietipä sieki semmosia tapahtumia, mistä aina jonku tonnin tienais. Jotaki huippuideoita on jo tullu! Viime vuen pakkorutistusten jälkheen esimerkiksi lämmitysremontin osalta nyt pystythään keskithyyn siihen, mitä varten koulu on haluttu ostaa. Kulurakenne tarkentuu koko ajan ja ainaki minun nähäkseni ideaalitilantheessa kuka vain turtolalainen vois koulua käyttää yleishyödyllissiin tarkotuksiin ja kokkoontumissiin vaphaasti. Kunhan vain varmistethaan, että kassa on muuten kunnossa ja sehän riippuu meistä kaikista.

Taloudellinen tilanne
Lämmitysremontti on tehty ja nyt nähhään suuntaa mille tasole kulut asettuu. Säännölliset vuokratulot kattaa kulut niin, että koulu pyörii. Syyskokouksessa esitetyssä talousarviossa (kuva) sähköle ja investoinneile on budjetoitu yhteensä 9000e+3630e. Ja niinkö kotonaki, emmä osta uutta autoa, jos lämmitykseen ei ollukhaan rahhaa. Tai hommaama lisätienestiä, että saama molemmat. Eli mithään hättää ei ole.
Vuen lopussa käteiskassassa oli noin 3000e (suurin kiitos Sähköjuhlale ja Joulumyyjäisille). Lisäksi saathiin kunnan avustukset 2170e. Tililä on nyt siis vajjaa 8000e, joka pyssyy suunnilheen siinä, jos mithään ei tehä. Tosi kylmänä kuukautena vähän hupenee. Eli nyt on jo olemassa vähän investointipääommaa.

Kiitos talkoolaisile
Olema enemmän ko onnellisia uusista innostunheista talkoolaisista. Meilä on kohtuullisen pieni aktiivisten talkoolaisten porukka ollu välilä ja voin senki todeta, että välilä on ollu jopa vähän puserrusta. Suurkiitos aktiiveile, emmähän met ilman teitä olis pärjänny! Mutta tiämä, että asia muuttuu pikkuhiljaa paremmaksi, ko pystymä tuothaan koko ajan enemmän lisäarvoa kaikile kyläläisile, ko seuraavat liikenevät resurssit mennee kylätalon käytön ja toiminnallisuuen parantamisseen.
Ja lisäksi haluan kiittää vielä Sonja Konolaa siitä, että olhaan tässä pisteessä. Varmasti epäkiitollisimman homman läpi on nyt tultu, ko töitä ja pakkorakoja on ollu, muttei vielä niin paljoa resursseja tarjota kyläläisile sitä lisäarvoa. Ja vielä mukava käyttöpääoma löytyy tililtä, kyllä se meni mallikhaasti! 👌

Mitä sitä siis sanois, kiitos ja antheeksi! Toivoma jatkossa entistä avoimempaa keskustelua. Tässä hommassa ei voi olla mithään salaisuuksia. Ja uusien tuulien myötä aktiivisemphaan kylätoimintavuotheen! Nyt Koulunmäestä on mahollista tehä se yhteinen olohuone tai ihan mitä vain. Nähhään kyläilloissa!